עו"ד צוואות

צוואה היא  נושא רגיש בכל משפחה אשר תהיה, כאשר היא עלולה להוביל לא פעם לכדי סכסוכים חדשים או להעיר מפלצות ישנות וריבים לא פתורים בין האחים או בני משפחה אחרים הנכללים או האמורים להיות כלולים בצוואה. בצוואה אדם יכול למעשה להכיר תודה לקרובי משפחתו להם הוא מוריש את רכושו, ואף לסגור חשבונות עם קרובי משפחה מסוימים, תפקידו של עו"ד צוואות הוא לסייע לאדם להעלות על הכתב את רצונותיו תוך גיבוש מסמך משפטי שיהיה בתוקף לאחר פטירתו. על כן הבחירה באיש מקצוע שכזו צריכה להיות בלא אחרת מאשר שפירא בוטרמן משרד עורכי דין המתמחים בעריכה וכתיבה של צוואות.

מתי מומלץ להתייעץ עם עו"ד צוואות?

עזרה של עו"ד צוואות יכול להיות גם בצוואות פשוטות הכוללות מספר נכסים קטן או לחילופין ירושה כספית נמוכה. אך במקרים הבאים התייעצות עם איש מקצוע תעשה לא מעט סדר בין הדברים, כאשר המקרה השכיח הוא לא אחר מאשר נישול של בן או בת הזוג. מקרים כאלו חייבים בייעוץ של עורך דין, גם בשל הזכויות שיש לבן או לבת הזוג וגם בכדי להבין כיצד ניתן לעשות זאת.

מקרה נוסף עלול להתגלם בטיפול עבור ילדים חוסים, דרך צוואה או ירושה נזילה יכול המצווה לבקש מהיורשים לפתוח חשבנן נאמנות לאחד מילדיו בכדי להבטיח עתיד טוב גם אחרי לכתו של המצווה. וכמובן מקרים בהם קיימים למצווה נכסים רבים, בין אם בארץ או בחול, עלולים לכלול סכסוכים משפטיים ומעל לכל גם מס עיזבון על פי חוקים שונים.

מידע חשוב נוסף

מבין כל אלו תפקידו של עו"ד צוואות הוא גם לוודא כי הצוואה תקוים. והוא יבדוק עם המצווה ויברר עימו אם אין עליו השפעה בלתי הוגנת הגורמת לכך שהצוואה תנוסח כך או אחרת. צוואות אשר יוכנו על ידי עורכי דין וקל וחומר על ידי נוטריון יוכרו בבית המשפט ויעשו על פי דין, ולכן לא מעט אנשים מעדיפים לערוך את הצוואה שלהם בפיקוח של עורך דין ונוטריון המומחה לצוואות

לכן בחירה של אנשי מקצוע מסוג אלו, מומלץ להגיע אל שפירא בוטרמן משרד עורכי דין המעניק שירותי מקיפים לכתיבת צוואה.

עורך דין לענייני צוואה

צוואה מוכרת בדין היהודי מאז קדמת דנא, ונקבע שהיא גוברת על דיני הירושה שנקבעו בהלכה היהודית, וכי מצוו ה לקיים את רצון המת. (ישנם מדינות באירופה שדיני הירושה שלהם גוברים על צוואות לפחות בחלק מהעיזבון אך דין זה לא חל בארץ). החוק הישראלי שינה את דיני ההורשה המסורתיים, החלים במקרה שבו לא נכתב צוואה, וקבע כי הירושה של אדם שלא ערך צוואה מתחלקת מחצית לבן זוגו והמחצית האחרת בשווה בין כלל ילדיו – הבנים והבנות. ובהעדר בן זוג וילדים – להוריו ויורשיהם.

ישנה סמכות מקבילה להוציא צו ירושה או צו למתן קיום צוואה הן לרשם הירושות  והן לבית הדין הרבני (שלו סמכות רק אם כלל היורשים על פי הדין /הצוואה מסכימים לכך).

כתיבת צוואה מחייבת עמידה בהוראות חוק מסוימות ולכן אף שניתן לערוך צוואה לבד, כדאי לדעת מהם הכללים החלים כדי שהצוואה תהיה בת תוקף, ומי מהיורשים לא ינסה לתקוף את הצוואה.

גם כתיבת צוואה על ידי המוריש לא תמיד מבטיחה שלא יהיו מחלוקות בין היורשים על פי דין, וערעור על צוואה או על בקשה למתן צו ירושה תידון בבית המשפט לענייני משפחה.   ולכן, מי שרוצה להיות בטוח שצוואתו תקוים ויורשיו ימלאו אחרי הנחיותיו בענייני רכוש ואחרים מומלץ שידאג לכך שהצוואה תערך על ידי עורך דין לענייני צוואה, שיש לו ניסיון בתחום, ומכיר הן את ההלכה היהודית בעניין והן את חוקי המדינה, כך שהצוואה תהיה תקפה לפי כל השיטות, והדבר חשוב במיוחד למשפחות שומרות מסורת ודתיות.

מתי נזדקק לשירותי עורך דין לענייני צוואה?

אנחנו מקווים כי כתיבת צוואה תהיה המפגש היחיד שלנו עם  עורך לדין לענייני צוואה, אך לעיתים נדרש לעורך דין לענייני צוואה גם כדי לממש צוואה של אחר שאנחנו חלק מיורשי עזבונו או למימוש ירושה של אחר שלא עשה צוואה שאנחנו חלק מיורשיו מכוח הדין.

כללים בסיסים בכתיבת צוואה

אם החלטנו לא להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני צוואה, ישנם כמה כללים בסיסים שמומלץ להכיר לפני שאנו ניגשים למלאת כתיבת הצוואה. הראשון הוא שניתן על פי החוק לעשות צוואה ללא עדים אך בתנאי שכל המסמך כתוב בכתב ידו של המצווה וכן שציין בכתב ידו גם את תאריך  עשיית הצוואה וחתם עליה בחתימתו. צוואה ללא חתימה או תאריך משולה פעמים רבות למסמך שאין לו כל נפקות, כאילו לא נעשה.

עורך דין ימליץ לערוך את הצוואה באמצעות המחשב, ולהמציא שני עדים שיהיו נוכחים בעת החתימה של המצווה על צוואתו ויחתמו בשולי המסמך, או שהצוואה תחתם בפני נוטריון.

במצבים מסויים, כמו שמצב שאדם נתן צוואה בסמוך לפני פטירה, תתקבל גם צוואה בעל פה אם העידו עליה בסמוך לאחר מסירתה.

כמו כן, חשוב לנסח את הצוואה כך שלא יהיו בה סתירות.

לאחרונה בית המשפט לענייני משפחה בחיפה קבל תביעה שהגשתי בשמו של יורש מכוח צוואה, וקבע כי הצוואה חלה גם על נכס מקרקעין שכנראה המורישה לא ידעה בעת עריכת הצוואה ואף לא בעת פטירתה כי היא הבעלים שלו, וזאת עקב פרשנות הצוואה וסעיף הסל שלה שכלל גם "זכויות שמגיעות לי או שיגיעו לעזבוני".

בכך למעשה מתקיים רצון המצווה – שבקש להנחיל את רכושו לבני משפחה מסויימים ולא לכלל יורשיו על פי הדין.

בכדי לכתוב את צוואה העומדת בדרישות החוק וההלכה היהודית,  מומלץ להגיע אל שפירא בוטרמן משרד עורכי דין המתמחים בליווי כתיבת צוואות.

דילוג לתוכן